top of page
Yazarın fotoğrafıAyhan KIZILTAN

ALATA: RANTA DOYMAYANLARIN GÖZDESİ…

Ayhan Kızıltan, ben@ayhankiziltan.com, Mersin 29 Ağustos 2024

Periyodik olarak RANTA DOYMAYANLAR tarafından sürekli gündeme getirilen BULUNMAZ bir TARIM AR-GE ALANI ALATA

Tarihçesini bu bağlantıyı tıklayarak okuyabilirsiniz: ALATANIN TARİHÇESİ

ALATA tüm Akdeniz Bölgesinin tarımının geliştirilmesi sorumluluğunu yüklenmiş ve sorumluluğunu hala yerine getiren bir kurumumuzdur.

Sayısız Teknik Eleman yetiştirmiş, fide ve tohum geliştirmiştir.

1940’lı yıllarda ALATA’nın kurulması için hazırlanmış olan FİZİBİLİTE RAPORUNU inceledim.

Okurken gözlerim yaşardı; o yıllarda öyle bir bilimsel ve gerçekçi rapor hazırlamışlar ki, anlatamam, okumak gerekir.

Sanıyorum ALATA arşivlerinde var bu Fizibilite Raporu; ilgililer bu raporu gün ışığına çıkartıp isteyenlerin okumasını sağlamalı.

Sayısını anımsamadığım kadar rant amaçlı gündeme getirilen ALATA, üç yıl önce 2021 yılı başlarında yine gündeme getirilmişti.

Bu kez 6 Ocak 2021 Tarihli 3360 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gündeme gelmişti.

Kararı yukarıda belirttiğim bağlantıdan incelerseniz 4000 dönümlük ALATA arazisinin yalnızca 83 dönümünün kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar veriyor Cumhurbaşkanı.

Karar şöyle:

Mersin İli, Erdemli İlçesi sınırları içerisinde bulunan ALATA Sahili Doğal Sit Alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sinir ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.

Karar ekinde aşağıdaki şekilde belirtilmiş Kesin Korunacak Hassas Alan 83.883,21 m2, yani 84 dönüme yakın bir alan. 

ALATA arazisinin tamamı 4000 dönüm, peki geriye kalan 3916 dönüm arazi neden Kesin Korunacak Hassas Alandan çıkartılmış ya da çıkarttırılmış.

Kimler ne amaçlarla bu kararın alınmasında kulis yapıp etkili olmuşlar?

İşte bu karar çıkınca doğal olarak Mersin ayağa kalktı ve sordu "NEDEN TAMAMI KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN DEĞİL?"

O günlerde MTSO-Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevindeydim…

MTSO olarak hemen aksiyon alarak 2021 yılı Şubat ayı Meclis Toplantısında Cumhurbaşkanının 3360 Sayılı ve 6 Ocak 2021 Tarihli Kararının mecliste değerlendirilmesi için gündemimize aldık.

MTSO Meclis üyeleri, tarımın yalnızca Mersin için değil ülkemiz ve dünya için önemini vurgulayıp, Alata'nın yalnızca 82 dekarının değil, tamamının doğal sit alanı olarak belirlenip korunması gerektiği görüşünde birleşti.

Şubat 2024 MTSO Meclis Toplantısında konuyla ilgili olarak söz alan Bazı Meclis Üyelerimizin konuşmaları:

Ayhan Kızıltan (MTSO Yönetim Kurulu Başkanı): 

Bölgenin tamamı kesin korunacak hassas tarım bölgesi ilan edilmeli

Alata’nın 1940’larda yapıldığı döneme ait fizibilite raporunu incelediğini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bu bölge Türk tarımının hizmetine sunduğu büyük AR-GE çalışmalarıyla, önemli ürünlerin yetiştirilmesinde ciddi rol oynamış. İklim koşulları, toprak yapısı ile çok özel bir AR-GE alanı. Bu alan bölünmemeli” dedi. 1940’ların detaylı fizibilite raporunu Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumlarla paylaşacaklarını bildiren Kızıltan, bölgenin tamamının kesin korunacak hassas tarım bölgesi ilan edilmesinin tüm Türkiye için önemini vurguladı.

Ahmet Akın (MTSO Meclis Üyesi:

Alata, Mersin için bir hazine

Alata’nın bünyesindeki 15’e yakın laboratuvar ile yalnız Mersin değil, Türk tarımı için önemli olduğunu kaydeden Meclis Üyesi Ahmet Akın, 4 bin dekarlık bölgenin yalnızca yüzde 2’sine denk gelen 82 dekarlık alanının koruma bölgesi ilan edilmesini yeterli bulmadığını söyledi.  MTSO’nun Mersin’in vicdanı olduğunu vurguladığı konuşmasında Akın, “Kentin en etkin kurumu olarak bu etkinliğimizi ortaya koyup Alata’ya sahip çıkmalıyız. Bir dron kiralayarak parsel parsel havadan fotoğraf çekelim. Mevcut durumu tespit edelim. Burası Mersin için bir hazine, sahip çıkalım.”

Hakan Sefa Çakır (MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı):

Binalar değil, toprak bizi doyuracak

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır da yurtdışından yeni çeşitler getirmek yerine Alata’da yürütülen çalışmalarla sektöre yeni türler kazandırıldığını belirtip şöyle konuştu:

“Pandemide tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı. Alata doğal mikro klima özelliği ile öne çıkıyor. Özel bir toprak yapısı var. Bu enstitü tarıma ciddi katkılar sunuyor. Örneğin burada dünyanın ilk çekirdeksiz limon çeşidi geliştirilip üretildi. Yıllardır bölge tarımının gelişmesi için eğitim hizmeti veriliyor. Bu topraklarda turizm de dahil başka bir şey yapılması doğru değil. Yarın binalar değil, toprak bizi doyuracak. Topraklarımıza sahip çıkma noktasında hepimizin sorumluluğu var.”

Hasan Engin (MTSO Meclis Üyesi): 

Buraya bir tarım fakültesi de kurulmalı

Alata’nın tarımsal koruma alanı ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Meclis Üyesi Hasan Engin, “Burası bir araştırma enstitüsü ve tüm bitkilerin bilgileri, toprak analizleri, su analizleri buradan alınıyor. Bitki araştırmaları burada yapılıyor. Ben bu bölgede bir de tarım fakültesi kurulması gerektiğini düşünüyorum.”

Suphi Yılmaz (MTSO Meclis Üyesi):

Yürekten sahip çıkmalıyız

Meclis Üyesi Suphi Yılmaz da Alata’nın önemli bir merkez olduğunu ve tarıma yönelik araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü ve deneme üretimlerinin yapıldığı böylesi önemli bir merkeze yürükten sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, “Tüm Meclis Üyesi arkadaşlarımızın birlik olmasını, hassasiyet göstermesini rica ediyorum.”

Bu Meclis Toplantısından önce 01 Şubat 2021 tarihinde Kentimizin değerlerini korumak adına “Mersin artık her alanda tek yumruk” başlıklı bir makale yayınlamıştım.…
MTSO 2024 Ağustos ayı Meclis Toplantısında “Alata kırmızı çizgimizdir” diyerek aldığı ortak karar ile Mersin’in kararlılığını bir kez daha ortaya koymuştur.

Kutluyorum MTSO Meclis Üyeleri ile Yönetim Kurulu Üyelerini.

Burada bir kutlama ve teşekkür daha belirtmek istiyorum; Araştırmacı Gazeteci Yazar Abdullah Ayan’a teşekkür etmek istiyorum.

Sürekli Mersin ile ilgili konuları izleyip inceleyip kenti bilgilendirip dinamiklerin hareket geçmesini sağlaması Mersin adına çok önemli bir görev.

İyi ki varsın Abdullah Ayan!

Kentin geleceği ile ilgili ve kentin değerlerini korumak adına ortak karar almak artık Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının değişmez bir sorumluluğu oldu.

RANTA DOYMAYANLAR artık BELLEMELİ, KARŞILARINDA TEK YUMRUK OLMUŞ BİR MERSİN VAR!

Önce Mersin!

Hani rahmetli Mersin’in sembollerinden Mehmet Ali abimiz vardı, mekanı cennet olsun, İLLE İDMANYURDU diye bir slogan yerleştirmişti dilimize…

Ondan esinlenerek İLLE MERSİN! Diyorum.

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page