Ayhan Kızıltan, ben@ayhankiziltan.com, Mersin 12 Ağustos 2024
Uğrola Mersin, uğrola Türkiye…
İstediğimiz Mersin’e ulaşmak için bir Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı yapılmalı demiştik "NASIL BİR MERSİN - Bölüm 1"de…
Bu planda iki temel unsur üzerinden irdelenip belirlenmeli ve konulmalı hedefler.
Mersin ili yurtiçini ve yurtdışını kapsayan çok geniş bir artalana (hinterlanta) sahiptir.
Planlamada irdelenip değerlendirilecek BAŞAT UNSURLAR, bu ARTALAN ile Mersin’in ilçelerinin GÜÇLÜ OLANAKLARI ve POTANSİYELİ olmalı.
Bu unsurlar birbirini tetikleyecek, destekleyecek ve sinerji yaratacak şekilde hedefler belirlenmelidir.
MERSİN ARTALANI…
Haritaya şöyle bir baktığımızda Mersin ulaşım ve lojistik bakımından yurtiçinde İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine, yurtdışında Güney Avrupa Akdeniz Bölgesi Ülkeleri, Balkan Ülkeleri, Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Orta Doğu, Asya ve Afrika gibi ülkelere hizmet edebiliyor.
Mersin’in ulaşım ve lojistik olanaklarının geliştirilmesi yönünde yatırımlar ve programlar bu planın temelini oluşturmalı.
Yurtiçinde Ankara, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi illere de ulaşım ve lojistik olarak hizmet ediyor.
Ayrıca bu illerden birçok yatırımcı Mersin’de sanayi, lojistik, ticaret ve turizm yatırımları yapıyorlar.
Mersin’in olanaklarını güçlendirmek, geliştirmek, çeşitlendirmek bu kentlerin ekonomilerine ve Mersin ekonomisine çok katkı sağlayacaktır.
Ankara’dan Mersin ile Adana’ya yapılan otoyolun iki yakasına, Gölbaşından Pozantı’ya kadar olan kıraç arazilerde, oluşturulacak Sanayi Koridoru bölgemizi çok geniş ve gelişmiş bütünleşik bir Ekonomi Havzasına dönüştürecektir.
MERSİN İLÇELERİ…
Mersin’in 13 ilçesi var.
Bir kısmı sahil kesiminde bir kısmı da iç bölgelerde…
Hepsinin de planlanıp işlendiğinde Mersin’e topyekün çok büyük katma değer sağlayacak potansiyeli var.
Yani ilimiz koordineli bir şekilde topyekün kalkınarak büyüyebilir.
Akdeniz : Büyükşehir İlçesidir; Mersin Sanayi, Deniz ve Kara Lojistik, Akaryakıt ve Ticaret Sektörleri bu ilçemizde kümelenmiştir. Mersin’in Ekonomi Merkezidir; bir anlamda Mersin’in kalbidir. Tarım, Madencilik, Turizm olanaklarını da barındırıyor Akdeniz ilçemiz. Bütüncül bir Kentsel Dönüşüm gerekiyor Akdeniz’de; Tarihi Kent Merkezi ortaya çıkarılmalı, deniz-dağ doğrultusunda bulvarlar açılmalı.
Aydıncık : Doğa, Madencilik, Tarih, Kültür, Turizm, Tarım, Balıkçılık, Ormancılık sektörleri yönünden önemli olanaklara sahiptir. Sahil kesimi, Tarım alanları ve Ormanlık alanlar korunmaya alınmalıdır. Mersin’in iç kuzey kesimleriyle ulaşım bağlantısı önemli bir kavşak yapabilir Aydıncık’ı.
Anamur : Doğa, Madencilik, Tarih, Kültür, Turizm, Lojistik, Tarım, Balıkçılık, Ormancılık, Tarıma yönelik sanayi yönünden bulunmaz olanakları barındırır. Sahil kesimi, Tarım alanları ve Ormanlık alanlar korunmaya alınmalıdır.
Çamlıyayla: Doğa, Tarih, Kültür, Turizm, Tarım, Hayvancılık, Ormancılık yönünden geliştirilebilecek olanakları bulunuyor. Yöresel iğne oyası el örgüsü ürünleri üretimi ve tarım ürünlerine yönelik sanayi geliştirilebilir.
Bozyazı : Doğa, Tarih, Kültür, Turizm, Lojistik, Tarım, Balıkçılık, Ormancılık sektörleri yönünden çok bakir ve geliştirilebilecek olanaklar barındırıyor Bozyazı. Sahil kesimi, Tarım alanları ve Ormanlık alanlar korunmaya alınmalıdır.
Gülnar : Doğa, Kültür, Turizm, Tarım, Hayvancılık, Ormancılık olanakları gayet zengin ama ekonomik olarak geri kalmış bir ilçemiz. İlçenin ekonomik ve sosyal yönden kalkındırılması gerekmektedir.
Erdemli : Doğa, Madencilik, Tarih, Kültür, Turizm, Tarım, Hayvancılık, Balıkçılık, Tarıma Dayalı Sanayi yönünden güçlü olanaklara sahip ekonomik olarak göreceli gelişmiş ilçelerimizdendir. Sahil kesimi ve Tarım alanlarının korunmaya alınması zorunluluk olmuştur.
Mezitli : Büyükşehir İlçesidir. Doğa, Tarih, Kültür, Turizm, Ticaret, İnşaat, Tarım, Hayvancılık, Balıkçılık, Tarıma Dayalı Sanayi yönünden olanakları güçlü olup ekonomik gelişimi hızla yükselmektedir. Özellikle Turunçgil Bahçelerinin yok ediliyor olması ilçenin en büyük dezavantajı. Sahil kesimi Mersin’in belki de en çarpık yapılaşmasına sahiptir. Özellikle sahil kesiminde Bütüncül bir Kentsel Dönüşüm Planı çalışması gerekiyor Mezitli’de.
Silifke : Doğa, Tarih, Kültür, Turizm, Ticaret, Madencilik, İnşaat, Tarım, Hayvancılık, Balıkçılık, Gıda ve Tarıma Dayalı Sanayi yönünden olanakları çok güçlü olup ekonomik gelişimi hızla yükselmektedir. Tarım alanları ve sahil kesimi koruma altına alınmalıdır.
Mut : Doğa, Tarih, Kültür, Turizm, Ticaret, Madencilik, İnşaat, Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarıma Dayalı Sanayi yönünden olanakları çok güçlü olup mikro klima iklim özelliği Mut’un koruma altına alınmasını gerektiriyor. Ekonomik gelişimi hızla yükselmektedir.
Tarsus : Doğa, Madencilik, Tarih, Kültür, Turizm, Ticaret, Sanayi, Ulaşım, Lojistik, Madencilik, İnşaat, Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarıma Dayalı Sanayi yönünden çok varsıl ve güçlü olanaklara sahip bir ilçemizdir. Mersin’in önemli ekonomi merkezlerindendir. Tarım ve doğa alanları mutlaka korunmalı. Tarsus’ta da bütüncül bir Kentsel Dönüşüm Planlaması gerekiyor; Tarihi Kent Merkezi ortaya çıkarılmalı.
Yenişehir : Büyükşehir İlçesidir. Doğa, Kültür, Turizm, Ticaret, İnşaat, Tarım, Hayvancılık, Tarıma Dayalı Sanayi yönünden olanakları güçlü olup ekonomik gelişimi hızla yükselmektedir. Özellikle Turunçgil Bahçelerinin yok ediliyor olması ilçenin en büyük dezavantajı. Pozcu semtinde bütüncül bir Kentsel Dönüşüm Planlaması gerekiyor; deniz-dağ doğrultusunda bulvarlar açılmalı.
Toroslar : Büyükşehir İlçesidir. Doğa, Madencilik, Tarih, Kültür, Turizm, Ticaret, İnşaat, Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarıma Dayalı Sanayi yönünden olanakları güçlü olup ekonomik gelişimi hızla yükselmektedir. Özellikle Turunçgil Bahçelerinin ve Tarım alanlarının yok ediliyor olması ilçenin en büyük dezavantajıdır. Toroslar’da da bütüncül bir Kentsel Dönüşüm Planlaması gerekiyor.
MERSİN STRATEJİK YATIRIM VE KALKINMA PLANI…
Bu planda ilçelerimizin ZENGİNLİKLERİ ve OLANAKLARI diğer bir BAŞAT UNSUR olarak değerlendirilmeli.
Bu iki unsur; artalanımızdaki geniş coğrafya ve ilçelerimizin olanakları ile potansiyelleri değerlendirilip bütünleşik bir plan ve program yapılırsa ortaya müthiş bir ekonomik ve sosyal değer çıkar.
Devam edeceğiz; önce Mersin ilinin tüm olanaklarını ve potansiyelini ortaya koyacağız.
Gerekirse ilçelerimizi tek tek dolaşıp onları heyecana getirip motive edeceğiz; bu projeye katılmalarını sağlayacağız.
Gönüllüler ve profesyonellerden oluşan güçlü bir ekip kurup bu Mersin Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planını mutlaka yapacağız.
Bu belki de bir bölgenin yerleşiklerinin kendi coğrafyalarını kalkındırmak için yapacağı ilk sivil inisiyatif olacaktır.
BU PLANI YAPMAK İÇİN HEYECAN DUYMALI VE İNANMALIYIZ...
HEYECAN DUYAN VAR MI?
Hoşça kalın, haftaya yine buradayız…
Comments